
Vad kan du göra med överblivet ris

Matsvinn är ett stort problem i restaurangkök, men överblivet ris är faktiskt lätt att lösa. Många kockar ställer sig frågan vad kan man göra med överblivet ris dagligen. Det goda nyhetet? Gamla risrester blir ofta ännu godare än färskt ris, och du sparar både pengar och mat på köpet.
Stekt ris den klassiska lösningen
Stekt ris är nog den populäraste metoden för att använda överblivet ris. Du tar riset från dagen innan och stekar det i het olja tillsammans med grönsaker och ägg. Tillsätt soja, sesamolja och smaksättare som vitlök eller chili. Det gamla riset blir torrare och ger mycket bättre resultat än färskt ris (nästan som gjord för ändamålet, faktiskt).
Snabba rätter för sopor och risotton
En mättande soppa tar bara 15 minuter att göra. Lägg riset i grönsakssoppa eller kycklingsoppa för extra textur och mättnad. Snabbrisotto är också enkelt att fixa: fräs svamp och lök, blanda i överblivet ris, tillsätt vitt vin och parmesanost. Båda rätterna är perfekta förätter och kostar nästan ingenting (vilket aldrig är dåligt för budgeten).
Rätt förvaring och uppvärmning
Lagra kokt ris i lufttäta behållare i kylskåpet. Det håller i ungefär 1 2 dagar utan problem. Värm det försiktigt i mikrovågsugn med en fuktig pappershandduk så att det inte torkar ut. Frysa in ris i portioner om du inte använder det direkt. Då kan du ta fram exakt mängden senare utan att slösa.
Små tips för restaurangkök
Dessa smaksättningar fungerar perfekt tillsammans: soja, sesamolja, vitlök, chili, ingefära och färsk koriander. Blanda olika kombinationer för variation och ny karaktär. Genom att använda risrester minskar du matsvinn och förbättrar lönsamheten i köket. Det är en enkel men effektiv strategi som många restauranger redan använder för att arbeta mer hållbart och spara pengar varje dag utan extra ansträngning.